Jeg møter rektor Stephen Wang i kirkerommet i Det engelske kollegium. Han er katolsk prest fra London, teolog og filosof. Boken Sycamore, som er en enkel innføring i den kristne tro, har gitt ham en viktig plass i katolsk forkynnelse i flere land, blant dem Norge,
– Hvorfor har du skrevet denne boken, spør jeg ham.
– Sycamore begynte som et prosjekt ved universitetet, der jeg pleide å arbeide. Det startet som en serie filmer for å hjelpe folk i sitt trosliv. Boken har vokst ut av filmene, forteller han.
– I boken har vi prøvd å samle hovedideene fra filmene, slik at vi kan hjelpe folk til å vokse i sin tro – og å vokse i sin forståelse av katolisismen, sier forfatteren av Sycamore-boken.
Det er en glede å kunne presentere Sycamore-boken for et norsk publikum.
En enkel innføring
– Hvordan vil du beskrive boken?
– Det er en veldig enkel innføring i kristendommen og den katolske forståelsen av den kristne tro. Ideen er å dele det hele opp i små kapitler samtidig som språket skal være veldig tilgjengelig, sier p. Wang.
– Vi prøver ikke å bruke sjargong eller komplisert språk, som kan være fremmed for folk som ikke er en del av et kristent miljø, eller som ikke kjenner kristendommen spesielt godt. Vi har også forsøkt å legge så mange illustrasjoner som mulig inn i boken, slik at den ikke virker for tettpakket av tekst. Så i boken finner du inspirerende bilder og forhåpentlig nyttige ideer, forteller p. Stephen Wang.

Biskop Bernt anbefaler
Boken foreligger nå på norsk, med tittelen Sycamore – katolsk tro forklart, og Oslo-biskop Bernt Eidsvig gir følgende kommentar til katolsk.no:
– Det er en glede å kunne presentere Sycamore-boken for et norsk publikum. P. Steven Wang, som er rektor for Det engelske kollegium i Roma, har på lettfattelig og oversiktlig vis gitt en presentasjon av vår tro i en ganske imponerende bredde og dybde. Jeg anbefaler dere alle å kjøpe, men fremfor alt – lese denne boken, sier biskop Bernt.
Hva er Sycamore?
En bok som fungerer som et komplett innføringskurs i katolsk tro, skrevet av p. Stephen Wang og nylig oversatt til norsk. Basert på en kursserie som startet ved studentsenteret Newman House i London, og som i dag består av 20 korte filmer.
- Forfatter: P. Stephen Wang – katolsk prest, erfaren pedagog og rektor ved Det engelske kollegium i Roma.
- Utgiver: St. Olav forlag (norsk utgave), oversatt av Kateketisk senter.
- Utgivelsesår (norsk): 2024
- Omfang: Rett over 300 sider, med 20 kapitler som følger strukturen i den tilhørende filmserien.
Takknemlig forfatter
Den norske satsingen på Sycamore er stor, med en omfattende kurs- og katekesevirksomhet basert på boken. Forfatteren er overveldet over interessen fra Den katolske kirke i Norge:
– Vi er begeistret over at Sycamore er blitt tatt så vel imot av Kirken i Norge, sier p. Wang, som understreker at det har vært en spesiell forbindelse mellom kirkene i England og Norge i århundrer, helt siden middelalderen:
– Både fordi så mange nå snakker engelsk og fordi Kirken i Norge har gjort en stor innsats, er Sycamore blitt godt kjent. De har laget et nettsted med mange norske Sycamore-ressurser.
Filmene er dessuten tekstet til norsk. Det har vært god dialog mellom bispedømmer, menigheter og studentgrupper i Norge. Så vi er svært begeistret over at vi i Storbritannia har denne forbindelsen til kirken i Norge, sier Sycamore-forfatteren p. Stephen Wang.
Til kristendommens kjerne
– Det kanskje aller viktigste i Sycamore-prosjektet er å nå frem dem som søker den katolske tro for første gang, sier forfatteren, og han oppsummerer innholdet i boken slik:
– Den tar egentlig for seg katekismen. Og forsøker å besvare de første spørsmålene folk stiller seg: Finnes det en Gud? Hva er meningen med livet mitt? forklarer pater Stephen Wang.
– Og så forsøker Sycamore å trenge inn til kristendommens kjerne. Hvem er Jesus? Kan vi stole på Bibelen? Og så går den videre derfra, litt slik som katekismen, til spørsmålene om livets moral, sakramenter, bønn og åndelighet. Så forhåpentlig går Sycamore dypt, helt inn til hjertet av kristendommen, sier han.
Målet er ikke å forelske seg i Sycamore, men å elske Jesus og den kristne troen.
Ny begeistring for Kirken
P. Wang håper at Sycamore-prosjektet kan bidra til å snu avkristningen som har funnet sted i Europa de siste tiårene, og han viser til en undersøkelse som gir håp:
– Folk snakker ofte om Vestens forfall. Men nylig leste jeg en utrolig artikkel om nye undersøkelser, som er utført i Storbritannia. Og dette er undersøkelser gjort av velrenommerte organisasjoner. Det er ikke anekdoter, men statistiske data. I perioden fra 2018 og 2024, altså de siste 6–7 årene, har deltagelsen i gudstjenester steget med 50 prosent i Storbritannia, sier Wang.
Og han viser til følgende tall:
– Antall mennesker som har vært i en kirke én gang pr. måned, har økt fra 8 millioner til 12 millioner. Så noe er skjedd i England, og kanskje i resten av Europa. Og jeg tror at vi bare har begynt å se fruktene av noen av den evangeliseringsinnsatsen og den søken som finnes i så mange menneskers hjerter nå, sier p. Stephen Wang.

Hva betyr «Sycamore»?
Sycamore er blitt en suksess i Storbritannia, Nederland og Skandinavia- med stort boksalg og omfattende kursvirksomhet. Men hva betyr navnet?
– Vi ville finne et ord som kunne oppsummere hva dette prosjektet handler om. Navnet viser til historien i Lukas’ evangelium der Jesus møter Sakkeus, forklarer Stephen Wang.
– Kanskje husker du historien. Sakkeus er veldig kort av vekst, så han klatrer opp i et tre for å se Jesus. Jesus ser ham, roper ham ned og besøker Sakkeus i hans hjem. Slik bringer han frelse til hans hus og til personen Sakkeus selv.
– Så det er et fint symbol for oss. Sycamore-prosjektet, som treet, er noe som skal hjelpe mennesker til å møte Jesus. Men det er ikke et mål i seg selv. Målet er ikke å forelske seg i Sycamore, men å elske Jesus og den kristne troen. Og vi håper at dette er det Sycamore-ressursene og boken oppnår, avslutter p. Stephen Wang, rektor ved ved Det engelske prestekollegiet i Roma og forfatter av Sycamore-boken, som nå foreligger i norsk oversettelse. Boken finnes allerede i St. Olav bokhandel.
Se innføringsfilm om Sycamore