Fra klokken 09.00 kom kardinalene til Petersplassen for å ta plass. Rundt klokken 09.30 begynte statlige gjester å ankomme. Litt etter klokken 10 begynte begravelsesmessen, ledet av kardinalkollegiets dekan kardinal Giovanni Battista Re.


Program for begravelsen
- Klokken 9: Kardinalene ankommer Petersplassen.
- Klokken 09.30: Statlige gjester begynner å ankomme Petersplassen.
- Klokken 10: Messen begynner, ledet av kardinal Giovanni Battista Re, som er Dekanen for kardinalkollegiet i den katolske kirken.
- Klokken 11.45: Begravelsesseremonien avsluttes.
- Klokken 13: Begravelsesprosesjonen begynner. Statlige gjester forlater Vatikanet.
- Klokken 13 til 14.30: Pavens kiste fraktes på en seks kilometer lang rute gjennom sentrum av Roma til Santa Maria Maggiore-kirken, pavens siste hvilested.
- Klokken 14.30: Pavens kiste ankommer Santa Maria Maggiore-kirken.
- Klokken 15: Privat gravlegging der verken publikum eller pressen har tilgang.
(Kilder: NTB, DPA)
Gjester fra hele verden
Det norske kronprinsparet og utenriksminister Espen Barth Eide var blant de fremmøtte på Petersplassen, sammen med blant andre USAs president Donald Trump, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, samt statsoverhoder og monarker fra en rekke andre land.
Natten før begravelsen overnattet flere hundre mennesker utenfor Petersplassen for å sikre seg gode plasser til seremonien. På selve dagen var hundretusenvis av troende samlet for å ta farvel med pave Frans.



Under sendingen på NRK påpekte p. Josef Ottersen at selv om det er pave Frans’ liv som minnes, står den eukaristiske feiringen i sentrum – med Jesus Kristus som den egentlige hovedpersonen i messen.
Messens lesninger
1. lesning: Apg 10,34–43 (Da tok Peter til orde og sa: «Nå forstår jeg virkelig at Gud ikke gjør forskjell på folk»). Leses på engelsk.
Responsoriesalme: Sal 23 (Herren er min hyrde, jeg mangler ikke noe.) Leses på latin.
2. lesning: Fil 3,20–4,1 (Vi har vår borgerrett i himmelen, og derfra venter vi frelseren, Herren Jesus Kristus.) Leses på spansk.
Evangelium: Joh 21,15–19 (Da de var ferdige med måltidet, sier Jesus til Simon Peter: «Simon, sønn av Johannes, elsker du meg mer enn disse?»). Leses på italiensk.
Prekenen
Rundt klokken 10.40 startet kardinal Giovanni Battista Re sin preken ved kisten til pave Frans. Han minnet om Petersplassens symbolverdi – ikke minst som stedet hvor paven sist møtte de troende på påskedag, før sin død.
I prekenen trakk kardinalen frem to hovedtrekk ved Frans’ pontifikat:
- Et misjonerende preg: Pave Frans’ sterke ønske om å formidle evangeliets glede, særlig uttrykt i hans første apostoliske formaning Evangelii Gaudium («Evangeliets glede»).
- Kirken som et feltsykehus: En visjon om kirken som et hjem for alle – spesielt de mest sårbare, de syke og marginaliserte.
Prekenen var ferdig litt før klokken 11.00, hvoretter messen fortsatte som planlagt.
Les mer


Et siste farvel
Etter kommunionen ble selve begravelsesritualene innledet med blant annet helgenlitaniet, hvor det ble bedt om helgenenes forbønn for den avdøde pave Frans. Deretter fulgte de østlige kirkenes bønn, med incensering av pavens kiste.
Etter de østlige kirkenes bønn gikk kardinal Re frem for å velsigne kisten med vievann og incensere den med røkelse. Deretter ba han om at Gud må ta imot pavens sjel i himmelens rike. Med dette ble begravelsesmessen avsluttet, og kisten ble båret inn i Peterskirken.


Stedt til hvile
Etter seremonien på Petersplassen, omkring klokken 13.00, ble pave Frans’ kiste fraktet i «pavemobilen» gjennom Romas gater til Santa Maria Maggiore-basilikaen. Kjøreturen gikk langs en seks kilometer lang rute, hvor mange troende stilte opp langs veien for å ta et siste farvel.
Pavens kiste ankom basilikaen Santa Maria Maggiore rundt klokken 14.00. Der ble den møtt av en gruppe vanskeligstilte mennesker, som var de siste til å ta farvel.
Fra klokken 15.00 ble paven gravlagt i en lukket seremoni.

Pave Frans skrev i sitt testamente at han han ønsket å gravlegges i nærheten av det kjente Maria-ikonet Salus Populi Romani («Det romerske folks frelse») inne i basilikaen.
Seks tidligere paver er gravlagt her, men Frans er den første siden 1500-tallet. Han er også den første paven siden Leo XIII (d. 1903) som er gravlagt utenfor Vatikanet.



Ni dager med sorg
Begravelsen markerer også den første dagen i en ni dagers sørgeperiode for paven, kalt novemdiales eller novendialis. Vatikanet har kunngjort et program for daglige markeringer, kl. 10.30 på søndag 27. april og deretter kl. 17.00 hver dag til og med søndag 4. mai.
Les mer
- Hefte for begravelsesmessen (latin, italiensk og engelsk)
- Hefte for gravleggelsen (latin og italiensk)
- Vatikanets program for sørgeperioden (engelsk)
- Vatican News: Pave Frans er død