Hopp til hovedinnhold

Hvordan kan vi bruke Den katolske kirkes katekisme?

Igjen er det nyttig å gå tilbake til hva den hellige pave Johannes Paul II og pave Benedikt XVI selv ønsket med en komplett og tilgjengelig katekisme:

Først og fremst handler det om å ta den i bruk som verktøykasse og oppslagsverk for å bekrefte, styrke og fordype vår tro: «Dere bør kjenne til det dere tror på», skriver pave Benedikt til de unge, ikke bare overfladisk, men i dybden, slik at vi «fast og bestemt klarer å motstå vår tids utfordringer og fristelser». «Dere trenger Guds hjelp dersom troen deres ikke skal forsvinne som en duggdråpe i solen, dersom dere ikke vil gi etter for forbrukersamfunnets fristelser …», nyttetenkning og manglende respekt for vår egen og vår nestes integritet.

Pave Benedikt gjør det veldig klart i forordet til YOUCAT at Den katolske kirkes katekisme har et krevende budskap, som innebærer å legge om til et nytt liv. Konkret betyr det å ville tilhøre Jesus Kristus av hele vårt hjerte og leve deretter; ta dåpsløftene våre på alvor og være villige til å la Den Hellige Ånd forme vår samvittighet. Eller som pave Frans skriver i Laudato si’, pkt. 75: «… ikke glemme Gud som allmektig og som Skaper». Historien har tallrike ganger vist oss at nestekjærligheten som vokser frem av en kristen tro som leves bevisst, endrer menneskesynet og samfunnet til det bedre.

Den katolske kirkes katekisme er en tykk bok, som ikke kan slukes fra perm til perm i løpet av en natt. Det kan være naturlig å starte med Del I, og velge ut avsnitt som knytter seg til spørsmål ved troen vi ikke har klart for oss. Dersom vi forbereder oss til å motta ett eller flere sakramenter, vil Del II gi oss fyldig innsikt i sakramentenes mange nådegaver og en mer inngående forståelse av Kirkens liturgi. I Del III kan vi lese om problemstillinger vi er opptatt av i eget liv. Her får vi nyttig veiledning i dyder, kristen moral og etikk. Del IV er til god hjelp for det personlige bønnelivet, og viser videre til et rikt utvalg kilder for åndelig fordypning.

Dersom vi ønsker korte og enkle forklaringer, er det lettest å lese Den katolske kirkes katekisme med utgangspunkt i Kompendiet og/eller YOUCAT. Begge viser fortløpende til avsnittene i den store katekismen.

Et annet tips er å se Sycamore-filmene parallelt, gjerne sammen med en liten gruppe venner eller bekjente man kan ha en god samtale med. Til filmene følger det med studiemateriell med spørsmål, bibelvers og henvisninger til konkrete avsnitt i Katekismen og i YOUCAT.

Pave Benedikts oppfordringer i YOUCAT er like nyttige for den som tar fatt på Den katolske kirkes katekisme: «Studer katekismen med lidenskap og utholdenhet! Gi av deres tid til den! Les den i stillheten i rommet deres, les den to og to sammen hvis dere er venner, dann grupper og studienettverk, del tanker på internett. Forbli alltid i en samtale om deres tro!»