Hvordan og hvorfor ble Den katolske kirkes katekisme til?
Allerede under Det annet Vatikankonsil (1962–1965) uttrykte konsilfedrene et ønske om at den kristne tros skatt måtte tas vare på og gjøres mer tilgjengelig for de troende og alle mennesker av god vilje. Tiden etter konsilet var preget av store kulturelle omveltninger med opprør mot autoriteter, normer og religiøs tro, og det hersket stadig større forvirring om hva kristne trodde på eller hva Kirken faktisk lærer.
Den 25. januar 1985 innkalte den hellige Johannes Paul II til en ekstraordinær bispesynode for å markere 20-årsdagen for konsilets avslutning. En av synodens hensikter var å studere konsilets lære mer inngående, for slik å finne måter som kunne gjøre det lettere for folk å slutte seg til den, gjøre troslæren kjent og anvendt. Synodefedrene uttrykte mange troendes ønske om en katekisme som kunne omfatte all katolsk lære om tro og moral, altså et samlet oppslagsverk som forklarte hva en kristen livsførsel innebærer.
Den katolske kirkes katekisme ble til som resultat av et omfattende samarbeid. Pave Johannes Paul ga tolv kardinaler og biskoper, ledet av daværende kardinal Joseph Ratzinger (senere pave Benedikt XVI), som den gang var leder for Troskongregasjonen, oppdraget med å lage et førsteutkast. I tillegg utnevnte paven en redaksjonskomité som besto av syv biskoper, alle eksperter i teologi og katekese, til å bistå redaksjonskommisjonen. De skulle ikke bare skrive en katekisme, men lage noe helt nytt og motiverende, som viste at Kirken fortsatt tror, og at det går an å tro på en rasjonell måte, ifølge pave Benedikt. Utkastene, som etter hvert kom opp i ni, ble sendt ut på høring til alle bispedømmer i verden, og kommentert av biskopene selv, teologer, eksegeter og kateketer, bispekonferanser og teologiske og kateketiske institutter.
Pave Johannes Pauls hovedformål med utgivelsen av Den katolske kirkes katekisme var å støtte og bekrefte troen hos alle som følger Jesus, styrke enheten i troen og bidra til en fornyelse for hele Kirken i en tid der Den Hellige Ånd kaller Kirken til ny evangeliseringsinnsats. Han håpet også at katekismen kunne bli til hjelp for det økumeniske arbeidet med å styrke enheten mellom alle verdens kristne.
Den katolske kirkes katekisme kom ut 11. oktober 1992, på 30-årsdagen for åpningen av Det annet Vatikankonsil, og er etter hvert blitt oversatt til mer enn 50 språk. Den norske utgaven kom ut allerede i 1994, oversatt av p. Per Bjørn Halvorsen O.P.
Arbeidet med å gjøre katekismen tilgjengelig for flere, stoppet ikke der. Etter inntrengende ønske fra deltakerne på Den internasjonale kateketiske kongressen i 2002, besluttet den pave Johannes Paul i 2003 å sammenfatte katekismen i et kompendium. Kompendium til Den katolske kirkes katekisme ble ferdigstilt og utgitt i 2005 under pave Benedikt. Det følger KKKs struktur, men er skrevet i spørsmål/svar-form. Selv om kompendiet er en sterkt forkortet fremstilling av Den katolske kirkes katekisme, gir det likevel et fullstendig overblikk over den katolske tro. Få år etter dette, som direkte følge av Verdensungdomsdagene, fikk kardinal Christoph Schönborn ansvar for å lede arbeidet med å lage en ungdomsversjon av Den katolske kirkes katekisme – og i 2010 fikk vi YOUCAT, med samme struktur som katekismen og kompendiet, men med en mye mer ungdommelig stil.